Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, трябва да изградят временни огради и да осигурят безопасни коридори за придвижване на стадата до ползваните оградени терени за пашуване. Това стана ясно от решенията на Областната епизоотична комисия в Шумен във връзка с двете огнища на африканска чума по свинете в Смядово и Веселиново.

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

В Смядово потвърдиха първи случаи на заразени животни от породата

Това предаде БНР.

Обектите в личните стопанства, в които са отглеждани домашни прасета в 3-километровата зона се претърсват от вчера. До момента няма установени такива, каза д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

"След загробването е направена пълна дезинфекция, но ще има и заключителна, след като измине един период от 10 дена. Всички зони са обозначени, че има огнище. Имаше полиция, която е ограничила присъствието до минимум - само заетите в дейността служители", посочи тя.

Всички животни в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени

Всички животни в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени

Вече 40 дни във фермата няма проявления на болестта

Собствениците на умъртвените прасета от обектите в Смядово и село Веселиново ще бъдат обезщетени, съгласно Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове. Изчисленията за сумите, които ще получат, ще стане ясна около 20 ноември, стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия.