Кметът на София Васил Терзиев изпрати писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра на столицата, които са част от културното наследство на града. Това заяви той в своя фейсбук профил.

По думите му сградите са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне.

Първата сграда се намира на ул. "Любен Каравелов" 34. Тя е построена през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил "рационализъм", запазени в София. Сградата е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.

Втората сграда е на ул. "Мизия" 9. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район "Средец" и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата сграда е на ул. "Стара планина" 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност "Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия".

Според Терзиев тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство, изтъква той.

Реставрират хотел "Париж" в София

Реставрират хотел "Париж" в София

Сградата е част от културното наследство на столицата