Проверка на екоинспекцията в Бургас установи, че тоновете камъни и пръст върху защитени скални образувания край Черноморец са изсипани незаконно, предаде bTV.

Припомняме, за случая сигнализираха самите жители на курортното градче, които забелязали, че камиони са изсипали инертни материали върху фиордите, които са част от защитена местност - природна забележителност нос "Червенка".

Последвалата проверка на РИОСВ-Бургас е установила, че нарушение действително има.

Според експерти строителните материали са били изсипани върху поляна, която е част от улица от частен имот. Заради наклона обаче са се свлекли към скалите.

"При одобряването на ПУП за застрояване на този имот, част от него е отдаден за улица. От Община Созопол ни уведомиха, че са трасирали строителна линия за трасе на водопровод. При изграждането на този водопровод за целите на частния имот тези земни маси са се срутили по природна забележителност "Червенка", обясни директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова.

Проверяват сигнал за изсипани камъни и пръст край морето в Черноморец

Проверяват сигнал за изсипани камъни и пръст край морето в Черноморец

Местните се опасяват, че на мястото се готви поредният строеж

От 500 лв. до 5000 лв. глоба очакват нарушителя, като тепърва ще се установява дали има увредени фиорди.

При проверка на Община Созопол е било констатирано, че трасето на водопровода неправомерно е преминало през скалите.

Кметът на Черноморец Добри Добрев посочи, че е поръчано на частната фирма да трасира пътя. Тя ще бъде задължена и да възстанови и изчисти всичко, което се намира извън трасето на пътя, увери той.

Въпросният терен над скалите е бил продаден още през 2006 г., като статутът му е бил сменен от земеделска в урабинизирана земя.

Предвижда се на мястото да бъдат изградени на четири вилни зони с басейн и паркинг.