Трамвайната линия номер 20 ще бъде разширена през жилищния комплекс "Дружба 2" и ще свърже спирка "Гара Искър" с бул. "Цариградско шосе", информира zagrada.bg.

Очаква се утре Столичният общински съвет (СОС) да одобри отпускането на 3.6 млн. лв. от специализирания общински приватизационен фонд, с които да се довърши и пусне в експлоатация трамвайният релсов път по това трасе.

В мотивите, с които кметската администрация предлага това решение, се посочва, че е крайно наложително недоизградената трамвайна линия в този участък да бъде довършена и въведена в експлоатация.

Това се налага заради разрастването и уплътняването на жилищните територии на ж.к. "Дружба 2", функционирането на хипермаркетите по бул. "Цариградско шосе" и специализираните магазини в източна посока като "Боила", "Практикер", Зеленчукова борса, Автоборса в кв. "Горубляне", както и почти постоянните прояви на Международния изложбен център.

В мотивите се посочва още, че въпросът проектно е решен с новия общ устройствен план на София и че за обекта има изготвен работен проект.

Допълва се също, че заделените за основни ремонти средства в бюджета на Столична община са крайно недостатъчни и че годишно се подменят от 1% до 3% от съществуващата траймвайна инфраструктура.

Очаква се СОС да отпусне от приватизационния фонд и 1.1 млн. лв. за реконструкция на релсовия път по бул. "Царица Йоана" в участъка от бул. "Вардар" до тунел "Люлин".

В момента трасето ограничава автомобилното движение в две ленти, които при кръстовището с бул. "Вардар" стават четири и там често стават тежки пътно-транспортни произшествия.