Жители на Трън организираха протест пред министерството на околната среда заради концесия за добив на злато в общината им. Десетина човека се събраха пред ведомството по време на заседание на Висшия екологичен съвет, който планира управлението на дунавския регион до 2020 г.

Опасенията на гражданите са, че с концесията за добив на благородните метали ще им бъде отнет чистият въздух и ще бъде замърсена река Ерма.

Пред News.bg участникът в протеста Искрен Миланов заяви, че въпросната мина е предвидена да е с 2 хиляди декара по-голяма от цялата обработваема земя на територията на Община Трън.

Той припомни, че все пак това е третата по големина община в България. Освен това изследване на ЮНЕСКО от 1985 г. е доказало, че във въздуха в Трън има 2% повече кислород от всяко друго място на територията на цяла Европа, което се счита за уникално богатство.

Интерес към стара уранова мина, разтревожи сдружения в Трънско

Интерес към стара уранова мина, разтревожи сдружения в Трънско

Граждани организират дискусия за намеренията за златодобив

Искрен Миланов, както и мнозина негови съграждани, е разтревожен, че това богатство може да бъде унищожено в името на златодобива.

"Освен това тази проектоконцесия е предвидена да се развие на територията на закритата урано-добивна мина "Злата", която е работила като такава от 1990 г. до 1995 г. След което е била затворена с три постановления на Министерски съвет", припомни Миланов.

По думите му тогава държавата е похарчила над 35 млн. лв., за да премахне последиците от уранодобива в България. Била е установена и мрачната статистика, че средната продължителност на живота на работещите в сектора е била 51 години.

Протестиращите се притесняват, че с една евентуална концесия ще се направи крачка назад именно в тази посока на вреден и опасен добив.

"Ние в Трънско не искаме да живеем 51 години. Освен всичко останало през нас минава трансграничната река Ерма, която ще бъде замърсена, а с нея косвено и водите на река Нишава и река Дунав", обясни Миланов заяви.

Според протестиращите доказаното наличие на уран на мястото, където е предвиден добивът на руда, при това от открити рудници, е достатъчен повод за тревога.

Миланов заяви, че е създадено сдружение, което да защитава исканията на гражданите на Трън.

"Ние трънчани ще настояваме този проект да не бъде съгласуван по никакъв начин", добави още той.