Недоволни от управлението и действията на „Слънчев бряг" АД организират протестен митинг.

Бунтът в най-големия туристически комплекс на българското Черноморско крайбрежие „Слънчев бряг" ще започне с искане оставките на председателя на борда на директорите Златко Димитров и изпълнителния директор на дружеството Мария Михалева. 

Протестиращите ще се съберат на главния път Бургас-Варна, на първото кръстовище за Несебър, като ще изразят своето недоволство по мирен начин, съобщават от  Управителния и контролен съвет на „Съюз на собствениците" Слънчев бряг.

В протеста ще се включат хотелиери, ресторантьори, собственици на увеселителни завадения, доставчици на стока, търговци, таксиметрови шофьори. Инициативата е подкрепена и от Българската хотелска и ресторантьорска организация.

Исканията на СНЦ „Съюз на собствениците" са :

1.Незабавна оставка на ръководството на „Слънчев бряг" АД;

2. Да се спре беззаконието в действията на „Слънчев бряг" АД, което изземва функциите на държавен орган и налага собствените си решения по управлението на транспорта и достъпа до комплекса еднолично, само и изцяло в собствен интерес.;

3. Да се ангажира вниманието на Общината, МИЕТ и компетентните органи при решаването на следните проблеми:

  • - изясняване статута и собствеността на уличните пространства в комплекса 
  • - установяване на законен ред за управление на транспортната схема
  • - определяне на единни правила за всички хотелиери и работещи в комплекса, не от „Слънчев бряг" АД, а от компетентния орган и не с оглед осигуряване на допълнителни доходи на дружеството, а на нормални условия за развитие на хотелиерския бизнес;

4. Да се провокира активната позиция на заинтересованите общински и държавни органи за преодоляване на проблем, който в резултат на деструктивната и неотстъпчива позицията на „Слънчев бряг" АД вече повече от десетилетие не може да намери разрешение;

5. До изясняването на тези въпроси и решаването на проблемите, да се осигури нормално функциониране на хотелската база в комплекса, нормален достъп на автомобили и хора и нормални условия на предлагане на качествена туристическа услуга;

6. Да се ангажира общественото внимание, да се акцентира върху наболялостта на проблема, да се разясни позицията на Съюза на собствениците - Слънчев бряг и да се ангажира обществеността за решаване на въпроса.

За днес е предвидена среща между протестиращите хотелиери и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

От СНЦ "Съюз на собствениците" поискаха среща с министъра с цел да бъде подробно запознат с незаконните действия на "Слънчев бряг" АД, както и за създалото се напрежение в туристическия комплекс.

Хотелиерите ще настояват и за публично извинение от страна на ръководството на дружеството за квалификациите и лични нападки към членове на Съюза.

Министърът трябва да разбере, че проблемът е сериозен и ние сме страна, която търпи само щети, коментира председателят на УС на СНЦ "Съюз на собствениците" Елена Иванова. Ако днес отговорната за разрешаването проблемите страна не вземе конкретни мерки и не се съобрази с исканията на Съюза, протестите в курорта ще продължат.

Организаторите на акцията се заканват, че ако днес отговорната за разрешаването проблемите страна не вземе конкретни мерки и не се съобрази с исканията на Съюза, протестите в курорта ще продължат.