Йорданка Фандъкова няма да забрани протестите. 368 уведомления за протести пред различни институции са получени в Столична община от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски." От тях 306 не са съгласувани, а 62 са съгласувани.

За протестите, придобили популярност като ДАНСwithme обаче е получено само едно единствено уведомление и то е за протест за 5 юли.

Данните докладва кметът на София Йорданка Фандъкова по време на извънредно заседание на Общинския съвет.

Ние знаем много факти за блокадата на НС, загадъчни от СДВР
Още...

До момента всички действия на Общината са оценени като адекватни и от главния прокурор, и от главния секретар на МВР, похвали се още Фандъкова и добави: „Издаването на заповед за забрана на протестите е опасно и неадекватно решение в сегашната ситуация, защото трябва да се гарантират конституционните права на гражданите".

Тя обясни, че от началото на протестите - 14 юни, е издала 3 заповеди, с които „нарежда" на СДВР да вземе мерки за опазване на обществения ред във връзка със спонтанното струпване на хора. Последната заповед е от 20 юни, с която възложила опазване на реда до прекратяване на протестите.

Основната ни задача е недопускане на всякакви обстоятелства, които застрашават живота на хората, подчерта столичният градоначалник.
На 12 юли по предложение на Софийска градска прокуратура е издадена нова заповед за осигуряване на коридори за преминаване на коли на Спешна помощ и Пожарната.

Кметицата каза и че на няколко пъти се е срещала с вътрешния министър Цветлин Йовчев, на които са обсъдили координацията между институциите и как да не се позволи затварянето на ключови кръстовища.
Няколко пъти лично аз призовах гражданите да няма блокади. През последните дни блокирането на Орлов мост става в по-късните часове, отчете още кметът.

Общо 47 автобуса са осигурили от Общината за транспортиране на униформените по време на протестните акции.

В нощта на 23 срещу 24 юли, когато се стигна до ескалация на напрежението около храм-паметника „Св. Александър Невски" от Столична община са осигурили по-ранно запалване на осветлението в района, изпратени са медицински екипи. Рано сутринта пък са започнали действия за почистване на района от струпаните барикади.
Фандъкова е поискала от СДВР да установят вандалите.