Планински спасители от Кюстендил откриха загубил се в Осоговската планина мъж, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БНТ.

32-годишният мъж около обяд на 26 януари излиза да кара моторна шейна сам в планината. Качва се на връх "Човека" и от там се спуска към "Лева река". Мъглата бързо се сгъстява и той губи ориентация за местоположението си. След това шейната му засяда в преспа.

Турист загина в Стара планина, четирима са в болница

Турист загина в Стара планина, четирима са в болница

Спасителната акция продължи до късно тази вечер...

Мъжът тръгва пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове. Като осъзнал, че губи ориентация в непрогледната мъгла и наближава нощта, той звъни на спешния телефон 112.

В спасителната акция участват 11 души, а трима са на изчакване. До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа Осогово, където е предаден на негови роднини. Мъжът е бил крайно изтощен, дехидратиран и изплашен.

Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Пострадалият разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време на открито и придвижване в снега на ниски температури.

Мъжът е имал шанс, защото телефонът му е имал обхват в тази част на планината и наблизо е имало спасителни екипи, които да реагират своевременно, в противен случай можеше да се стигне до хипотермия и измръзвания, и дори фатален край, твърдят спасителите.