Наред с горещините в страната се разразиха и силни гръмотевични бури. Няколко души са починали или са били ранени вследствие на мълнии.

В пловдивското село Маноле пастир е бил поразен от мълния. 45-годишният мъж е починал докато пасял овцете на мерата в селото.

Инцидентът е станал вчера, 7 август около 20 часа. Тялото на пастира е било открито тази сутрин.

Загиналият Веселин Йорданов живеел в края на селото. Той се препитавал със земеделие и животновъдство.

Мъжът е извел овцете на паша, когато започнала силната гръмотевична буря. За силата на природната стихия свидетелстват щетите, които бяха причинени в близкото село Рогош.

След като започнала бурята Веселин тръгнал да прибира овцете от паша, но бил поразен от мълнията.

В град Стамболийски, област Пловдив, друг мъж почина, след като е бил поразен от мълния. Инцидентът станал в местността Широка къща.

Мълнията застигнала жертвата и негов приятел. Приятелят на жертвата бил с тежки изгаряния. Той е приет в болницата в Пазарджик, съобщава БНТ.

Мълния порази къща в Добринище

Мълния порази къща в Добринище

Вследствие на инцидента е пострадала жена

По-рано днес стана ясно и че мълния е ударила къща в Добринище. Вследствие на бедствието е пострадала жена, живееща в къщата. Тя е с обгаряния по тялото. По първоначални данни жената е контактна.

Припомняме и че вчера работник почина, след като беше ударен от гръм. Мъжът работил на строеж на столичния булевард "България". По първоначална информация на строежът не е бил монтиран гръмоотвод. Лекарите, пристигнали на мястото, се опитали да спасят мъжа, но безуспешно.

Мълния уби работник в София

Мълния уби работник в София

На строежа нямало гръмоотвод

Мълнии причиниха и няколко пожара в страната.

Около 16 часа днес в Благоевград се разрази силна гръмотевична буря. Падналите мълнии в райони причиниха няколко пожара - в селата Рилци, Селище и Бело поле.

Пожар възникна и в град Бобошево, област Кюстендил. Предполагаше се, че пожарът е възникнал заради човешка небрежност, но има вероятност мълния от гръмотевичната буря в района да е запалила сухите треви и храсти.

Заради пушека от пожара беше намалена видимостта по АМ "Струма" и на международния път Е-79.

Намалена видимост на АМ "Струма" заради пожар
Обновена

Намалена видимост на АМ "Струма" заради пожар

Пожарът в Бобошево вече е погасен, но задимяването в района е силно