тотю младенов

В Националния съвет за тристранно сътрудничество са започнали консултации за увеличаване на минималната работна заплата. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в Хасково.

Министърът посочи, че заплатите се определят на базата на производителността на труда, а тя през миналата година се е повишила със 7%. Младенов заяви, че синдикатите и работодателите трябва да се разберат за конкретните възможности за компенсиране на доходите по браншове и отрасли.

4,5 милиона лева инвестиции предстои да бъдат направени в социалната сфера в хасковска област. Това съобщи пристигналият на посещение в града социален министър Тотю Младенов, цитиран от haskovo.info.

3,5 млн. лв. ще бъдат вложени за създаването на защитено жилище в Свиленград и 5 центъра от семеен тип в областта, които ще сменят детските домове до няколко години. 1 млн. лв. е предвиден за заведение за деца от 0 до 3 години в Димитровград.

Младенов беше категоричен, че през следващите три месеца всички институции в държавата ще засилят проверките за спазването на данъчното и осигурителното законодателство. По думите му така голяма част от сивата икономика ще излезе на светло и ще се осигурят много приходи в държавата. Според социалния министър, това е начинът и в последствие да бъдат повишени минималната заплата и пенсиите.

Тотю Младенов посети социални заведения, местни фирми и социална трапезария в Хасково.