Централната власт пренебрегва мнението на местната при подготовка на нормативни актове. Тази констатация представиха по време на последното годишно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Нерядко, с лека ръка, се пренебрегват проверени в практиката и добре аргументирани предложения на НСОРБ. Последният пример са приетите в спешен порядък едностранно от МТСП промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане", алармират от сдружението на общините.

От там обясняват, че вместо по-пълно отваряне на системата към реалните нужди на хората, измененията създават нови бюрократични спънки, утежняват административните процедури и нещо повече - нарушават правата и навлизат в личното пространство на социално уязвимите граждани.

Още по-неразбираемо е налагането на "кабинетни" решения за механично преместване в различни институции на деца, младежи и хора с увреждания без условия за това.

От Управителния съвет заявиха, че предлаганите от НСОРБ, общините и НПО сектора промени в най-пълна степен отразяват реалните условия за живот в различните населени места. Те са в интерес предимно на гражданите. Тяхното неглижиране сега се потвърждава от почти невъзможното изпълнение на приетите промени. По тази причина от сдружението на общините настояват за преформулиране и отлагане влизането в сила на част от промените.

От НСОРБ са поискали среща с екоминистъра в оставка Ивелина Василева. Поводът е забавеното приемане на наредбата за определяне на отчисленията, които общините заплащат по сметките на съответните РИОСВ за всеки тон депониран отпадък.

След многократно настояване от страна на НСОРБ,има договореност за по-реалистични размери на отчисленията. Промяната обаче още не е направена в Наредбата на министъра на околната среда и водите. Тези пари са част от заплащаната от гражданите такса "Битови отпадъци", а сроковете за нейното определяне вече изтичат, притеснени са от НСОРБ.

Забавянето на този документ крие риск за създаване на справедливо недоволство сред гражданите и бизнеса, което отново ще бъде насочено към общините. По време на срещата ще бъде обсъдена и създалата се уникална ситуация при оценката на общински проекти по ОП "Околна среда".

Резултатът от приключилата през ноември процедура за финансиране на инсталации за компостиране на отпадъци е: отхвърляне на всички проектни предложения, недоумяват от НСОРБ.

От сдружението на общините ще настояват за намиране на възможно решение - в противен случай 11 общини няма да имат достъп до европейско финансиране за изграждане на съоръжения за битови отпадъци и то до края на програмния период (до 2020 г.).

Ще бъдат обсъдени и други проблеми, които утежняват предоставянето на услугата по сметосъбиране и депониране на отпадъците като начина, по който се изчислява постигането на целите за рециклиране и други.

На предстоящото през февруари 2017 година Общо събрание на НСОРБ, ще има цялостен анализ на резултатите от диалога с централната власт. Пред кметовете и председателите на общински съвети на всички 265 български общини, Управителният съвет ще представи новите задачи за успешно отстояване правото на общините да управляват, като се съобразяват преди всичко с реалните проблеми, потребности и възможности на своите граждани. Това право, при необходимост, НСОРБ ще защитава и по съдебен път, предупреждават от сдружението.