България се готви за бежанска вълна от Афганистан. В момента центровете за настаняване са заети на 31 процента.

Абед Афзали е бежанец от Афганистан. Родителите му се установяват в България, когато е само на една година. Причината - гражданската война в началото на 90-те., разказва "Нова телевизия".

"Дядо ми беше аспирант в България и връщайки се в Афганистан, ни посъветва да си оставим живота там и да дойдем тук", разказва той.

Абед заживява в София. Учи едновременно български и дари. Когато е на 20 години, за първи път посещава родния Афганистан.

"Наистина чувството е неописуемо, напълват ти се очите със сълзи, не знаеш защо, но просто бликват", споделя мъжът.

Христо Гаджев: В момента тайно се ремонтират лагери за бежанци

Христо Гаджев: В момента тайно се ремонтират лагери за бежанци

Той засегна и темата за бойните самолети F-16,

Забелязва, че на улиците е засилено военното присъствие. Но не предполага, че истинското военно положение ще настъпи 9 години по-късно.

"Вуйчо ми е бивш генерал, който е работил с НАТО и Америка. Всъщност в момента се притесняваме най-много за него", казва Абед Афзали.

Страната ни разполага с 5160 места за настаняване, от които са заети малко над 1600. В София могат да бъдат настанени до 2030 бежанци. Засега капацитетът е запълнен на една трета. Най-много хора, потърсили и получили закрила, има в бежанския лагер в кв. "Военна рампа." Адиз Аби е сред новите момчета в центъра и също като тях има драматична съдба.

"В Афганистан не беше добре за мен, защото нямаше работа и нямах храна, защото всеки ден имаше битка за власт", разказва той. Тръгнал за Германия, но пътят му свършил на Балканите. Исмаил също е от Афганистан. Избягал след преврата.