Финансовата криза ще засегне туристическия бранш и ще се отрази на предстоящия летен сезон.

Прогнозата даде зам. областния управител Георги Николчев по време на среща във връзка с предстоящия туристически сезон, информира news.burgas24.bg.

Целта на срещата бе да координира действията на всички заинтересовани и свързани с туризма страни от бранша в региона. В нея взеха участие представители на държавната власт, общините в областта, представители на бизнеса и др.

Въпреки финансовата криза обаче, туризмът има шанс да я преодолее, каза още зам. областния управител Николчев. По думите му, това може да се осъществи с корекция на стойността на услуги, както и оптимизиране на персонала.

Цените на туристическите услуги обаче не трябва да бъдат намалени, каза от своя страна изп. директор на "Слънчев Бряг" АД Малина Стратиева. Тя се мотивира с факта, че цените са реални и според икономическото положение в момента.

Също така не трябва да се прави разделение на чуждестранни и наши туристи, макар че някои от туроператорите и хотелиерите запазват тази практика.

Един от проблемите пред туристите се оказва визовия режим, стана ясно още по време на днешната среща.

Държавата обаче е предприела редица мерки в тази връзка, като разкриване на визови центрове, облекчаване максимално режима за ученици например, както и на чуждестранните собственици на недвижими имоти в България.

От своя страна туроператорите предложиха разкриването на по-голям брой визови центрове, за да се улеснят и самите туристи.
По време на срещата стана ясно още, че държавата е отпуснала 5 млн. лева за реклама на българския туризъм.