Дни след като в Пловдив бе разрушена сградата на най-големия тютюнев склад "Ориента", вдъхновила Димитър Талев за написването на романа "Тютюн", подобен скандал избухна и в Харманли, съобщи БНР.

В Харманли сградата на тютюневия склад е разрушена преди пловдивската. Близо 100-годишната сграда е била тютюнев склад. Според граждански организации, еблематичната постройка е паметник на културата. Според кметството - тя не фигурира в списъците на недвижимите културни цености. Спорът ще реши комисията, която разследваше пловдивския случай.

92-годишната сграда е разрушена на 21 февруари със заповед на кмета на Харманли Мария Киркова. Тютюневият склад е паметник на културата, твърди общинският съветник Светлана Ангелова, която представи аргументи.

"На осми март 2016 година посетих Националният институт по недвижимо културно наследство, откъдето ми предоставиха документите на сградата. "Тютюнева промишленост" е паметник на културата от 1977 година. Разполагам с тези документи. Събарянето на тютюневия склад, който е емблематична сграда за Харманли, предизвика гражданско недоволство", твърди Ангелова.

Сградата на "Тютюнева промишленост" бе един от символите на града, твърдят граждани. Кметът Мария Киркова защити акта на събаряне на сградата.

"Разрушената от собственика сграда в центъра на Харманли не е паметник на културата. Сградата не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата", твърди Киркова.

Предстои проверка от инспектората по опазване на културното наследство.