"Терористичен акт на територията на хлор-озонаторната станция на "ВиК" в Търговище", това беше темата на проведеното днес в града учение.

По сценарий терористи взривяват товарен автомобил превозващ бутилки пълни с хлор и вземат заложници. От взрива има пострадали граждани, затиснати от строителни отломки. Установено е изтичане на хлор от бутилките.

По време на занятието пролича добрата координация, съекипността и взаимодействието между институциите, работещи съвместно при възникнали бедствия.

С бързите си и навременни действия спасителните екипи на МДПБА и "ПБЗН" успяват да изведат пострадалите от мястото на поражение, като използват въздухо-изолиращи апарати и въздушно-повдигаща възглавница. Екипите на Спешна помощ оказват на нуждаещите се животоспасяващи действия на място, а тежко пострадалите граждани транспортират до болницата в Търговище.

"Обгазяването" на Търговище не беше допуснато благодарение на водната завеса, която от "ПБЗН" направиха. Екипи от отдел "Аварийно спасителни дейности " на МДПБА извършиха деконтаминация на мястото на поражението, а Специализираното звено за бързи действия неутрализира и обезвреди терористите.

Участващите екипи не знаеха къде ще бъде проведено учението и какви ще бъдат пораженията. Спасителните екипи работеха в учебна обстановка възможно най-близка до реалните условия при действителен терористичен акт.