Тестват две училищни автобусни линии в центъра на София догодина. Това стана ясно на заседанието на комисията по култура и образование на Столичния общински съвет, съобщават от "24 часа".

Двете линии ще правят по един курс само сутрин и ще возят ученици от 1 до 4 клас, които учат в 18-о и 32-ро училище в центъра на столицата.

Зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев обясни,че става въпрос за експериментален пилотен проект, който ще се проведе за до 3 месеца. Целта е да се провери има ли интерес към подобна услуга. Причината да бъдат избрани тези две училища по негови думи е, че те са едни от най-големите в града.

Проучване от общинската инициатива "Зелена София" показва готовност двете линии да се ползват от близо 70 деца, което означава намаление на трафика с около 40 коли. Очаква се мярката да доведе до намаление на замърсяването на въздуха и задръстванията в центъра, както и да облекчи родителите.

Анкета, проведена сред 2027 родители, сочи, че 52% возят децата си с кола на училище.

Двете училищни линии ще могат да се ползват срещу валиден превозен документ на децата. Автобусите ще спират на съществуващи спирки на градския транспорт, като единственото изключение ще са последните спирки, които ще са до двете училища.

Председателят на ПГ на БСП в СОС Калоян Паргов е на мнение, че трябва да се мисли за цялостна програма за училищни автобуси, с която да се улеснят родителите.

От "Зелена София" посочват, че са подготвили девет маршрута, които обхващат девет училища. Една от разработените маршрутни линии ще обхваща 2-3 училища в центъра на районен принцип

През двата месеца, в които се движат експерименталните училищни линии, ще се прави преброяване на пътниците. След това ще се извърши анализ, за да се прецени дали проектът да продължи и да се разшири.