Удължиха приема на документи за концесия на Летище "Пловдив" до 10 юли, съобщава БНР.

До мярката на министерството на транспорта се стигна, след като не се появи кандидат за концесионер. 

На среща на кмета Здравко Димитров с представители на "Бизнесът за Пловдив" от сдружението са поискали, ако до 10 юли отново не се появи концесионер, общината да предприеме необходимите действия за възстановяване на собствеността на летището.

От община Пловдив посочват, че летището е важен фактор за утвърждаването на града като национален лидер в развитието на производствата и индустриалните зони, като лидер в търговията и логистиката. Администрацията ще работи така, че нейният интерес да бъде гарантиран във всеки един случай, увери Димитров.

Дават летище Пловдив на концесия за 35 г.

Дават летище Пловдив на концесия за 35 г.

Процедурата стартира следващите няколко месеца

Припомняме, срокът на концесията на аеропорта е 35 години.

Кметът обясни, че при оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55%, а 45% ще бъде финансово предложение.

Изискванията към участниците в процедурата са да имат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко от 5 години през изминалите 10 години. Кандидатите трябва да имат и регистриран основен капитал от минимум 1 млн. лева. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лева. 

Освен това те трябва да са финансирали поне един проект за над 10 млн. лева през последните 10 години. 

Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5% от брутния приход на концесионера на годишна база, но не по-малко от 100 000 на година. 

Очаква се инвестициите да бъдат не по-малко от 100 млн. лева.