Мнозинството в Общинския съвет (ОбС) в Добрич одобри предложение за двойно увеличение на заплатата на кмета на общината след два часа разгорещени дебати, съобщи БНР. Възнаграждението на кмета става 6 800 лв. От 40 съветници в залата седем са гласували "против", а двама - "въздържал се".

Противоречия е предизвикал одитен доклад, според който общинските съветници трябва да получават почасово заплащане според заетостта си, а не месечна заплата. Повишаването на възнаграждението на кмета води и до увеличение на заплатите на съветниците.

Според вносителят на докладната записка за повишението Станка Николова по-голямото възнаграждението на кмета на Добрич няма да се отрази на общинския бюджет, тъй като то се осигурява от държавната хасна. Не е даден ясен отговор на въпроса как обаче увеличението на заплатите на общинските съветници ще бъде обезпечено от местния бюджет.

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

"Не може да ти плащат недостойно и да искаш интересът за милиарди левове за София да бъде защитен"

След гласуването Георги Джендов от "Възраждане" коментира, че средната работна брутна заплата за Добрич през 2023 година е 1283 лева, а градът е мръсен и разбит. По думите му това не обуславя такова увеличение на заплащането на градоначалника. Кметът на Добрич Йордан Йорданов определи изказването му като "див популизъм" и посочи, че заплатите в общинската администрация от девет години се повишават ежегодно с между 10 и 20%.

Общинските съветниците дадоха заявка на следваща сесия да предложат възнаграждението им да се върне до минимума от 40% от заплатата на председателя на ОбС.

Припомняме, че на 28 март предстои да бъде гласувано и увеличение на заплатите на кмета и общинските съветници и в София.

Ръстът на заплатите в СОС - справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова

Ръстът на заплатите в СОС - справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова

Тя защити увеличение на възнагражденията на общинските съветници и кмета на София