В петък и събота пускат две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на АМ "Тракия" и АМ "Хемус". В неделя, когато много хора пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е да се улесни трафикът в пиковите дни по време на ремонта на виадуктите на двете магистрали.

На АМ "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър, мостът над река Тополница при 77-ми км и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.

По време на ремонта движението се осъществява двупосочно в платното за София. В петък и събота има две ленти в посока Бургас и една за София, а в неделя и понеделник сутрин - две ленти за София и една за Бургас. Предвижда се строителните работи на съоръженията да завършат преди началото на активния туристически сезон. На трите виадукта ще бъде направен ремонт на пътните плочи, греди, дилатационни фуги и тротоарни блокове, хидроизолация, нова асфалтова настилка, маркировка, нови предпазни парапети и мантинели.

Поради ремонт на моста над река Тополница на АМ "Тракия" до 30 април движението от 77-ми до 78-ми км в посока Пловдив е ограничено в активната и аварийната лента и се осъществява в изпреварващата. Предвиден е ремонт на дилатационна фуга, хидроизолация, възстановяване на бетонови повърхности на устой и греда, нова асфалтова настилка и хоризонтална маркировка.

Движението по моста над река Елшишка при км 89-ти на АМ "Тракия" се осъществява двупосочно в платното за София заради ремонт на платното за Пловдив. Очаква се строителните работи да приключат до края на май. За улеснение на трафика от 13.00 часа всеки петък до 17.00 часа в събота има две ленти в посока Пловдив и една за София. От 17.00 часа всяка събота до 10.00 часа в понеделник ще има две ленти за София и една лента за Пловдив.

За да избегнат отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ "Тракия", шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

  • пътен възел "Церово" на АМ "Тракия - път III-8402 /Виноградец - Карабунар - Злокучене - Септември/ - път I-8 /Лозен - Звъничево - Пазарджик/ - път II-37 /Пазарджик/ - пътен възел "Пазарджик" на АМ "Тракия";
  • пътен възел "Церово" на АМ "Тракия - път III-8402 /Виноградец - Карабунар - Злокучене - Септември/ - път I-8 /Лозен - Звъничево - Пазарджик/ - пътен възел "Цалапица" на АМ "Тракия";
  • пътен възел "Калугерово" - път III-803 /Динката - Драгор/ - път II-37 - пътен възел "Пазарджик" на АМ "Тракия".

На АМ "Хемус" на територията на Софийска област се ремонтират три виадукта - при 19-ти, 36-ти и 37-ми километър и тръбата за София на тунел "Витиня".

Движението от 14-ти до 23-ти километър на автомагистралата се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт на платното за Варна на виадукта при 19-ти км /"Потоп"/. За улеснение на трафика в петък и събота ще има две ленти в посока Варна и една за София, а в неделя и понеделник сутрин - две ленти за София и една за Варна.

Между 33-ти и 40-ти километър на АМ "Хемус" движението се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт в платното за Варна на виадуктите при 36-ти км /"Коренишки дол"/ и при 37-ми км. Очаква се предвидените дейности да завършат до края на строителния сезон. Ще се ремонтира както пътното платно, така и колоните на съоръженията.

На АМ "Хемус" се ремонтира и тръбата за София на тунел "Витиня". Движението се осъществява двупосочно в обновената тръба за Варна.

В участъка между пътен възел "Неофит Рилски" и естакада "Девня" движението се извършва двупосочно в платното за Варна и скоростта е ограничена до 90 км/ч. Очаква се строителните работи да завършат до 25 май.