Анонимните активисти от организацията Destructive Creation предложиха Паметникът на Съветската армия да се превърне в "музей на терора, свободен за рисуване" и "машина за пари". Това съобщи БНР.

Според тях, ако паметника бъде оставен да бъде изрисуван, ще бъде продължение на естествен процес, подхванат от хората в София. Още през 90-те години, по време на промените, паметникът е издраскан. По този начин можем да свалим този фалшив ореол около него, посочват от Destructive Creation. 

Артистите, които преди време изрисуваха войниците на паметника като супергерои, заявиха, че биха го направили отново.

Според анонимните активисти разрушаването на паметника няма да се хареса на тези, които искат да го запазят. Оставането му ще бъде компромисен вариант, допълват те.

По думите им с един такъв "музей на терора" ще бъде запълнено едно липсващо петно. Нямаме такъв музей. Няма такова официално място, с което страната ни да признава, че се е случило. Живеем във време, в което за младите хора Тодор Живков е герой. Това е изкривяване, което с бутането на паметника няма да бъде премахнато, но с един музей, атрактивен, ще свалим ореола както около самия паметник, така и около режима, казват още от Destructive Creation.

"Да си купиш изкуство като от вендинг машина" - така анонимните от Destructive Creation виждат бъдещето на Паметника на Съветската армия, ако бъде превърнат в съвременен музей.