Българска агенция по безопасност на храните установи огнище на птичи грип във ферма за отглеждане на кокошки носачки в пловдивското село Трилистник.

От БАБХ посочват, че от 2017 г. досега в същия обект се установява огнище на заболяването за четвърти път.

В птицефермата са били отглеждани около 40 000 птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Положителният резултат за инфекцията при птиците е бил потвърден от Националната референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София.

Издадена е заповед на БАБХ за мерки за контрол на огнището, като предстои останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Жители на Хасковско на бунт, селото им се превърнало в гробище за кокошки

Жители на Хасковско на бунт, селото им се превърнало в гробище за кокошки

Те излязоха на протест

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места: общ. Марица - с. Трилистник; общ. Раковски - землището на с. Стряма - Държавно ловно стопанство "Чекерица" и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски - гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово - гр. Садово.

Проследяват се движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не крият опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Унищожават 40 000 кокошки в Хасковско заради птичи грип

Унищожават 40 000 кокошки в Хасковско заради птичи грип

Птиците в района ще бъдат прегледани от ветеринари...