Рибари алармират за стотици килограми измряла риба, изплувала от река Янтра край горнооряховското село Драганово, съобщи Нова телевизия.

От Регионалната екоинспекция са започнали проверка.

Според рибарите от Драганово подобни гледки могат да се видят всяка година. "Това се случва системно всяка година - понякога по-рано, понякога по-късно. Зависи от това кога хората си изхвърлят боклуците в реката", обяснява един от местните.

Той е категоричен, че причината на мъртвата риба не е липсата на кислород. "Водата вече се е избистрила, няма цъфтяла леща, водорасли. Има си течение. Вероятно виновни няма да има", допълни рибарят.

Проверяват за пестициди в р. Янтра заради измиране на риба

Проверяват за пестициди в р. Янтра заради измиране на риба

При горнооряховското село Драганово...

Според друг от местните рибари боклуците се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят боклука, но години наред виждам измряла риба поне по два пъти", коментира той.

Кметът на Драганово Светослав Иванов също потвърди, че явлението не е за първи път. "РИОСВ са направили проверка и по предварителна информация няма извършени нарушения. Ще търся съдействието на общината, за да можем да се справим със ситуацията", поясни той.