При разкопки на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век в град Сандански, археолози са открили водоснабдително съоръжение, изградено от гранитни плочи.

Според директора на археологическия музей в града Владимир Петков, цитиран от БНТ, то е интересно като строителна практика и досега подобно съоръжение не е намерено в откритите базилики в България.

Съоръжението е открито във вътрешния двор на епископската базилика, където вярващите се събирали преди литургия. Това е шадраван, изграден от масивни гранитни плочи, с четири бронзови чучура, уплътнени с олово, обясни археологът Владимир Петков.

Съоръжението е с дължина около 5-6 метра, било е дълбоко 40 сантиментра. Засега не е изяснено как е било снабдявано с вода.

Най-вероятно е ставало по силата на скачените съдове, такива, каквито са известни още в Ефес, поясни Петков.

При разкриването на гранитните плочи, археолозите предположили, че те са част от подовата настилка на вътрешния двор на Епископската базилика.

Учените се надяват да открият върху тях нови доказателства за раннохристиянския обект.

Очакваме и се надяваме на един надпис, който да помогне за датирането на самия обект, а най-вероятно и за намирането на античното име на нашия град, допълни Петков.

Проектът е финансиран по програма ФАР-трансгранично сътрудничество между България и Гърция.

Започна проучването на части от обекта.