Във варненския екарисаж започна унищожаването на 70-те тона ирландско свинско месо.

То беше задържано през декември миналата година по заповед на ветеринарните служби на Европейския съюз, защото има съмнения, че съдържа диоксин.

Освен България, от месото са внесли още единайсет държави от Eвросъюза и девет извън еврозоната.

Според българските ветеринари у нас цялото внесено количество е иззето и ще бъде унищожено.

Първите двайсет тона свинско месо пристигнаха под наблюдението
на ветеринарни специалисти и икономическа полиция.

Месото е от района на Хасково, Пловдив и Стара Загора.

"Месото ще бъде преработено тук, в екарисажа, на месокостно брашно, след което ще бъде унищожено в циментовия завод "Бели извор". Така че всичко се утилизира и няма опасност за разпространение на вредни емисии, съобщи д-р Йордан Киров, директор на РВМС Варна.

Преработката на месото в екарисажа във Варна ще стане под налягане и при температура от 133 градуса. Окончателното унищожаване на ирландското месо ще е при много по-висока температура в пещите на циментовия завод.