В старозагорското село Дълбоки днес ще бъде унищожено стадо от 120 крави. Сред тях има заболели животни от нодуларен дерматит, съобщава кореспондентката на БНР.

Председателят на Регионалната колегия на ветеринарните лекари в Стара Загора д-р Трайко Алчев обясни, че част от животните без изявена клиника могат да бъдат спасени, след като се ваксинират. За да се осъществи ваксинацията обаче е нужна заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Изпълнителният й директор д-р Дамян Илиев отказва да коментира въпроса.  

Според директора на старозагорската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Миков цялото стадо трябва да бъде убито. Причината е, че животните са контактни. Освен това имало такова изискване в регламент от Евросъюза.

Д-р Трайко Алчев коментира, че и извън тази ферма кравите също са потенциално контактни. Обяснението е, че въпреки мерките за дезинфекция, преносителите на болестта не могат да бъдат тотално унищожени.

Той смята, че животните, които нямат изявено клинично състояние, могат да се ваксинират. Ако след това болестта се прояви, тогава да бъдат убити. Това обаче на практика няма да се случи.

Ваксина за болестта се очаква да бъде доставена в Старозагорска област. За нови огнища на нодуларен дерматит подозрения има в селата от три общини – Раднево, Опан и Чирпан. Резултатите от пробите се чакат днес или утре.

По данни на д-р Алчев около 150 животни вече са били унищожени.