Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, предаде кореспондентката на БНР в Пазарджишко. Все още няма официална информация какви са стойностите на отклоненията.

Кметът на Велинград обяви, че чакат протокола с резултатите и тогава ще излязат със становище.

Завишените стойности за открити в резултатите от взетите проби на питейната вода.

Шефката на Регионалната здравна инспекция съгласуват информацията със здравното министерство. Очаква се официалната информация от инспекцията.

Кметът Костадин Коев се е свързал с директора на ВиК-дружеството.

Проверяват питейната вода в цялата страна

Проверяват питейната вода в цялата страна

Върховна административна прокуратура е разпоредила на Главния държавен здравен инспектор

По-късно от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) съобщиха, че наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните села е над два пъти над допустимите норми.

Водоснабдяването в града е спряно. Вода се подава от алтернативен източник - помпена станция. Към хората от околните села е отправена препоръка да не пият вода, а да я използват само за битови нужди.

Началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Пазарджик допълни, че зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъдженец", село Грашево и махала "Мечо корито", както и населените места Света Петка, местността Юндола и Пашово.

Атанасов обясни, че водоизточниците, които са показали отклонения, вече са изключени.

Прокуратурата разпореди проверка заради водата с уран във Велинград

Прокуратурата разпореди проверка заради водата с уран във Велинград

Трябва да приключи за две седмици

Припомняме, че преди ден от Върховната административна прокуратура разпоредиха главният здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна. От прокуратурата настояват да се провери как се спазват нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Срокът на проверката е 22 май 2017 година.

До това разпореждане се стигна, след като се разбра, че повече от половин годината хасковлии са пили вода с уран, но властите са мълчали. Преди няколко дни бе съобщено, че е открит естествен уран във водата в Първомай, но вчера бе уточнено, че резултатите не са отчели наличие.