Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на град Първомай.

Това съобщават от Министерство на здравеопазването, след като днес следобед са излезли окончателните резултати от анализа на питейните води от района на град Първомай.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) са изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив.

Две проби са от гр. Първомай, останалите са от с. Крушево, с. Православен, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Градина, с. Милево, с. Белозем и с. Борец.

Проверяват питейната вода в цялата страна

Проверяват питейната вода в цялата страна

Върховна административна прокуратура е разпоредила на Главния държавен здравен инспектор

Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л.

Припомняме, днес Върховна административна прокуратура разпореди Главният държавен здравен инспектор да провери качеството на питейната вода.

Миналата седмица публично бяха изнесени данни за високо съдържание на уран във водата на Хасково. Въпреки първоначалното изолиране на водоизточници от водоснабдителната система пробите и до този момент показват завишено съдържание на радиоактивния елемент.

Хасково пред воден режим

Хасково пред воден режим

Общината обаче няма готовност за това

Сформираната комисия препоръча водата да не се ползва за пиене и готвене, въпреки първоначалните уверения на здравните власти, че няма опасност за здравето и живота на хората.

Два дни след като пробите станаха публични областният управител на Хасково заяви, че показателите на уран във водата са били ясни на властите още преди 6 месеца, но информацията е укрита. Хасковската прокуратурата започна разследване на случая.