Възможно е Хасково да мине на воден режим. Това решение е взето снощи от междуведомствената група. Пред БиТиВи зам.-кметът на Хасково Велин Балкански увери, че стриктно изпълняват указанията, но община Хасково няма готовност да преминаване на режим с нарушено водоснабдяване.

Ще има нужда от допълнителни водоноски, които ще се търсят от съседни населени места. Предстои днес да стане ясно дали Хасково ще мине на воден режим.

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Искат наказание за скрилите информацията за радиоактивността

Водата от две помпени станции в областния център все още е с уран над нормата. По разпореждане на Регионалната здравна инспекция от днес те ще бъдат спрени. Именно това може да наложи въвеждането на воден режим.

Наличието на опасния метал е отчетено в част от новите проби, взети вчера.

Припомняме, че от четвъртък вечерта е въведена забрана водата да се използва за пиене и готвене. Храната за всички социални заведения и болницата се приготвя с бутилирана вода, която е закупена от общината. С бутилки трапезна вода са снабдени и детските градини.

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Засегнати са три кладенци

Уран бе открит и в кладенци в Първомай. Зам.-кметът Ружди Фелим на града увери, че няма воден режим и призова хората да не изпадат в паника. Той посочи, че и досега е имало в минимални количества уран, в бъдеще също ще има. Затова той апелира да продължат да живеят нормален живот. Фелим коментира, че земята около Първомай е богата на уран.

Засега няма забрана за употреба на водата, тъй като откритото количество уран е много малко.