Жителите на Хасково смятат да съдят държавата в Страсбург заради радиоактивната вода, предава кореспондентката на БНР.

От днес в града започва цялостна диагностика на водата от всички кладенци.

Припомняме, че заради завишените показатели на уран и алфа активност от четвъртък вечерта е въведена забрана за пиене и готвене. Пред болници, социални заведения и в отделни квартали са разположени 12 водоноски.

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Засегнати са три кладенци

Водата от сондажните кладенци ще бъде изследвана спешно, за да се намери най-бързото и точно решение за справяне с проблема.

Институциите не дават обяснение от колко време хората в Хасково са използвали опасната вода. Местните започнаха подписка с искане виновникът да се установи. Подписите си в нея сложиха стотици граждани.

Хасковлии смятат, че алфачастиците са по-опасни от урана. Те превишават 13 пъти нивото и съдържат плутоний, радон във всичките му модификации и могат да поразят тотално живата тъкан.

Водата в Хасково продължава да е с уран
Обновена

Водата в Хасково продължава да е с уран

Не трябва да се пие

От своя страна Емил Георгиев от Федерацията на потребителите коментира, че питейната вода в Хасково е една от най-скъпите страната - над 3 лв. на куб. метър. В нея се съдържат едва ли не почти всички химични елементи на Менделеевата таблица.

През 2004 г. Георгиев сигнализирал за силно завишени количества манган в питейната вода в града и загубил съдебно дело. Преди 6 години сигнализирал институциите и за високо съдържание на арсен във водата в близко до Хасково малко градче.

Емил Георгиев е категоричен, че Басейнова дирекция или Регионалната здравна инспекция са длъжни да информират населението, за да се предотвратят заплахи за здравето им. Затова тези, които са прикривали информация, са извършили престъпление по служба, подчерта Георгиев.

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Засегнати са три кладенци

Федерацията на потребителите също започва свое разследване. Предстои среща с учени от БАН, за да се установят най-преките пътища за преодоляване на проблема. От федерацията са решени да направят всичко възможно, за да се разкрие истината и да се накажат виновниците за прикриването на информацията по най-строгия начин.

Откриха уран във водата на Хасково

Откриха уран във водата на Хасково

Кладенците са изолирани, няма опасност за населението

От федерацията настояват също да се изгради пречиствателна станция за питейна вода при язовир "Тракиец". Той е по-близо до града от сегашния основен източник - Ябълково и би довело до намаляване на цените на водата за хасковлии.