След инцидентите с паднали дървета и клони в София, тече засилена кампания за почистване, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Дърво падна върху жена на столичния бул. "Дондуков"

Дърво падна върху жена на столичния бул. "Дондуков"

Вследствие на удара жената е получила няколко фрактури

"Търся мнението на най-добрите специалисти, за да поддържаме жива и в добро състояние зелената система. Поддържането й се прави съгласно всички изисквания", допълни тя.

Фандъкова добави, че кампанията ще продължи и през септември, като до края на август започва маркирането на част от дървесната растителност, която е опасна.

Тя се обърна и към столичани и с молба за съдействие при разрешаването на проблема с изсъхналите дървета, призова за подаване на сигнали.

Подмяната на растителността в столицата тече активно от години, подменят се и тополи, които са доста проблемни, допълни тя. Това е видимо за столичани, допълни кметът на София.

5 зеленоглави патета заживяват отново в столичната "Княз-Борисова градина"

5 зеленоглави патета заживяват отново в столичната "Княз-Борисова градина"

Инициативата е част от юбилейната кампания на Столична община, по повод 135-годишнината на парка

Фандъкова съобщи, че в края на август ще е готов бул."Прага", а до средата на септември ще бъде отворен участъка от Министерски съвет до ул "Раковски", след това ще бъде затворен участъка от ул."Раковски" до бул. "Васил Левски" до края на октомври.

За проблемите с асфалта на бул. "Черни връх" Фанфъкова коментира, че няма нищо общо с ремонта направен миналата година и това е спекулация.

"Тази авария не е в района на участъка, който бе ремонтиран. Фирмата възстанови за своя сметка, за да не дава пари Общината. Категорично не е вярно,че това е в следствие на ремонта. Няма нищо общо с него", добави тя.

До средата на септември ще приключи и ремонтът на булевард "Овча купел" и се извини на жителите за неудобството, тъй като там текът сериозни дейности.

Фандъкова проверява ремонтите след вчерашния порой в столицата

Фандъкова проверява ремонтите след вчерашния порой в столицата

Строителни отпадъци запушили шахтата на кръстовището бул. "Черни връх"

Фандъкова допълни, че подкрепя идеята на МОН предучилищната подготовка да започва от 4-годишна възраст, като общината няма проблем с местата за тях в детските градини.

"Тази мярка е изключително важна за достъпа на всички деца до качествено образование. Имаме около 300 свободни места за 4-годишните в София", коментира тя.

Допълни че през последните години има изградени и реновирани много детски градини.

44 столични училища и детски градини се ремонтират тази година

44 столични училища и детски градини се ремонтират тази година

Стойността на ремонтите е около 9 млн. лв.