Все повече са осиновените кучета от Общинския приют за безстопанствени животни в Ямбол, а върнатите на улицата са по-малко, съобщава ведомството.

През 2019 година са осиновени 5 кучета, през 2020 - 17 животни, а от началото на тази година досега - 10 четириноги приятели на човека.

Капацитетът на приюта е 150 животни, като към момента са настанени около 100.

При осиновяване на кучета е необходимо да се носят нашийници, нагръдници, каишки или поводи. Осиновяването е безплатно. Преди това кандидатът за осиновяване трябва да подаде заявление/молба, която може да се попълни и на място в приюта след избирането на куче.

Всички животни в приюта са кастрирани и се предават на осиновителите с поставен чип, ваксинирани, обезпаразитени и с ветеринарно-медицински паспорт.

От приюта обясняват, че доброволци могат да посещават животните всеки делничен ден от 13:30 до 17:00 часа, при предварителна уговорка може и в по късен час след работно време, както и в събота до 14:00 часа. Желаещите трябва предварително да се обадят на телефон 0895599566.

Даренията за безстопанствените или изхвърлените от стопаните си животни също се увеличават. За да помогнат в осигуряването на по-благоприятни условия за животните, граждани и фирми закупуват разнообразна храна, купички, клетки, къщички.

Община Ямбол изказва благодарност към всички, които са съпричастни с дарителската кауза - основни дарители са "Ванина Експорт"АД, Валя Станчева и Пепа Каламарова.

Да осиновиш домашен любимец от приют е благороден и достоен за уважение жест, но нека не забравяме, че осиновяването на животно е сериозна и отговорна стъпка и трябва да бъде добре обмислена. В случай, че човек все пак реши да върне в приюта избрания домашен любимец, той трябва да напише заявление за отказ.

Упълномощено лице на общината или представител на приюта имат право да извършват проверки на осиновените кучета, за да установят дали отношението към животното е хуманно.

В края на миналата година е бил издаден календар с най-миловидните кучета от приюта, от който е продаден половината тираж.

В институцията е постъпило и еднократно парично дарение.