Покачват се нивата на разтворен кислород във водите на язовир "Копринка", съобщиха от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

Припомняме, че високите температури, малкото количество вода и ниското ниво на кислород в нея станаха причина за измиране на риба в рибарник в язовира.

По тази причина се извършват ежедневни изследвания на полевите показател на водата в яз. "Копринка". На 23 и 24 август 2024 г. са установени ниски нива на разтворен кислород, като всички проби по този показател са били под нормите. Най-ниски нива на кислород са измерени в събота, като в едната от двете проби, взети на 24 август, стойността на разтворения кислород е била 1.77 мг/л.

Празният язовир "Копринка" не заплашва Стара Загора с воден режим

Празният язовир "Копринка" не заплашва Стара Загора с воден режим

Съоръжението няма отношение към водоснабдяването на града

От Басейнова дирекция уточняват, че отчетените по-ниските стойности могат да се обяснят с ранния час на пробонабиране и денонощната динамика на кислородното съдържание на водите, дължаща се на фотосинтеза.

В дните 25 и 26 август се отчита началото на тенденция за повишаване на нивата на разтворен кислород. Отчетени са следните стойности: разтворен кислород - 4.47 мг/л и 4.9 мг/л, наситеност с кислород - 62% и 62.2%.

Стойностите на останалите показатели остават приблизително еднакви във всички дни и са в норма.

Ежедневният мониторинг на водата в язовир "Копринка" по полеви показатели продължава и през следващите дни.