Заради занижените нива на язовир Копринка и опасения от измиране на риба, изказани в медийното пространство от организации и експерти, екип на Регионалната лаборатория в Стара започва всекидневно да извършва изследване на водата във водоема. Това съобщиха от Басейнова дирекция ИБР Пловдив.

Ще се следят показатели като температура, активна реакция - рН, елекропроводимост, разтворен кислород и наситеност с кислород. Пробонабирането ще се извършва по заявка на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". Данните всекидневно ще постъпват в дирекцията и ще се прави оценка на резултатите.

На 23.08.2024 г. са установени ниски нива на разтворен кислород (2.71 мг/л), които са под нормите за добро състояние на водното тяло, както и съответно ниски стойности на наситеност с кислород - 27%. Не е отчетена разлика в стойностите на полевите показатели в двете точки на пробонабиране - при язовирната стена и при садковото стопанство. Останалите показатели - алкална реакция рН и електропроводимост са в нормите за добро състояние на водното тяло.

Заключението на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е, че в язовир Копринка липсва бурно развитие (цъфтеж) на водорасли. Вероятната причина, на която се дължат ниските нива на кислород, са увеличените потребности от кислород от наличните хидробионти в язовира и протичащите процеси на гниене в условия на намаляващ воден обем и високи температури на водата.

Измерените стойности на разтворен кислород са над критичните нива от 2 мг/л. Това е нивото, под което повечето видове риба са подложени на стрес, а при нива под 1 мг/л повечето рибни видове измират. Най-чувствителните видове риби към ниско съдържание на кислород, обитаващи водите на язовир Копринка, са: бяла риба, костур, толостолоб, щука и есетровите видове, отглеждани в садковото стопанство в язовира.

Припомняме, преди дни стана ясно, че язовир "Копринка" е запълнен на 14% от полезния си обем.

Празният язовир "Копринка" не заплашва Стара Загора с воден режим

Празният язовир "Копринка" не заплашва Стара Загора с воден режим

Съоръжението няма отношение към водоснабдяването на града