След протестите във Велинград уволниха началника на дружеството "Водоснабдяване и канализация". Това съобщи Нова телевизия.

Причина за протеста е, че четвърти ден липсва питейна вода в града, известен с минералните си извори, концесията за добив на минерална вода. Кризата с водоснабдяването изкара жителите на курортния град на протест пред общината и тази сутрин. 

Велинград протестира заради авария на водопровод и липса на вода

Велинград протестира заради авария на водопровод и липса на вода

Кметът упреква управител на водното дружество и чака предложение за експерт от граждани и партии

"Оставката ми стои на бюрото на господин кмета от 10 май. Днес вода в домовете на хората има. Но в понеделник те отново излизат на протест", обясни Георги Мяшков, управител на ВиК - Велинград.

За хроничната липса на водоснабдяване обвиниха местната власт. "Искаме като си пуснеш чешмата да има вода. Искам като си включиш пералнята да знаеш, че тази пералня ще изпере. А не да се притесняваш, че водата ще спре и тя ще се развали", коментира една от жителките на Велинград. 

Спукан водопровод наводни част от пътя Варвара - Велинград

Спукан водопровод наводни част от пътя Варвара - Велинград

Движението е ограничено в едната лента

Преди две вечери търпението на над 40 души се изчерпало и те решили без предупреждение, незаконно да блокират пътя към града, но полицията ги избутала.

"Проблемът с водата е от доста години, поне от десет. През два дни в "Каменица" няма вода", коментира един от протестиращите. 

Във Велинград недоволстват заради чести ВиК аварии

Във Велинград недоволстват заради чести ВиК аварии

Проблемът е от над 10 години

Някои хора ежедневно отиват с туби да наливат вода от други места. Има и семейства, които нямат достъп до живителната течност по три дни. Това затруднява бита на хората.

Причините за водната кризата представи кметът на СПА столицата на Балканите Костадин Коев. "Първата причина е, че преди няколко дни имаше авария на довеждащ водопровод. Той се намира в изключително труден терен в гората. Действително в квартал "Каменица" има проблем с водата. Той обаче не е от вчера, той е от десетилетия", призна Коев.

Според него основната причина е, че довеждащите водопроводи са правени през 1960-1967 година, обясни градоначалникът и допълни, че мрежата е амортизирана.

По думите му, по време на предишния програмен период е изпусната възможността за изграждането на т.нар. воден цикъл.

Недоволните са категорични, че ще продължат с протестите.