С над 1 милион лева по-малко са собствените приходи в хазната на община Кюстендил към 30 март, сравнено със същата дата на 2019 г. , стана ясно на днешното закрито заседание на общинския съвет. 150 са общинските служители, които са получили предизвестие за съкращение, друга част ще минат на 4-часов работен ден, уточнява БНР.

Данъчните приходи са намалели с 51%, а общите постъпления с около 55%. Общината минава в режим на изключителна икономия - ще бъдат гарантирани само разходите и дейностите по чистотата, охраната и патронажната грижа, каза пред съветниците кметът Петър Паунов. Съветникът от левицата и шеф на банков клон в града Атанас Гергинов коментира:

Съкращават служители на община Кюстендил заради кризата

Съкращават служители на община Кюстендил заради кризата

В бюджета нямало пари за заплати

"Приходите на община Кюстендил на база 30 март 2020 спрямо 30 март 2019, постъпленията са с около 1 600 000 лв. по-малко. Освен логичното обяснение - картината и невъзможността на хората ходят да заплащат, това говори, че все пак има и немалка част от нашите съграждани със сериозни финансови затруднения, които оставят местните данъци и такси за последно разплащане. Общината няма да се затвори, защото част от администрацията е на делегиран бюджет директно от държавата. Но чухме, че ще има още една вълна от съкращения на общински служители, които са на издръжка към местния бюджет".

Съветниците гласуваха удължаване на срока за плащане на таксата битови отпадъци с 5-процентна отстъпка до 30 юни т.г.