В град Арциз (Одеска област, Украйна) строят църковен комплекс, който е умалено копие на Голямата базилика в Плиска. Днес се провежда акция по почистване, съобщават от Информационния портал за българите в Украйна.

В доброволческата акция по покана на инициатора и куратора на строежа отец Генадий ще се включат около 50 представители от Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" и Българският младежки клуб "Актив". Инициативата е част от мероприятията, организирани по повод Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври.

Президентът на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" Юрий Граматик заяви, че тази година  отбелязването на Деня на бесарабските българи има малко по-друг формат. Историята на този празник ни води в далечната 1938 година, когато в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на Спасо-Преображенския събор в Болград. Именно тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да се чества като Ден на бесарабските българи. Граматик обяснява, че с този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за националното и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година.

Той подчертава, че с младото поколение от Български младежки клуб „Актив" са решили да се включат в почистването на територията бъдещата базилика и да помогнат с пренасянето на строителни материали.

Юрий Граматик изтъква, че проектът е наистина важен за нашата духовност и храмът ще играе важна роля за бъдещите поколения българи в Украйна.