Жителите на пловдивското село Брестник не одобряват идеята за създаване на частен дом за нуждаещи се в центъра на селото. Повечето от тях са на мнение, че ако се направи нов кризисен център, то това ще доведе до редица проблеми на селото с наркомани и с бездомници, съобщи bTV.

От община Родопи уточниха, че никой не се е допитал предварително до тях дали е удачно точно на това място да се отвори нов приют за нуждаещи се.

Строг контрол за прием в пловдивския приют за бедни

Строг контрол за прием в пловдивския приют за бедни

Не допускат хора от други градове и такива с високи пенсии

Против идеята за изграждане на кризисния център се обявиха и от читалището. Техният аргумент е, че бившето бомбоубежище е дадено за ползване като склад, а не като приют. Това е културна институция и наемателите нямат право на подобна дейност.

"Инициативата е много хубава, но не е подходящо мястото. Не може тук, в читалището, да се правят такива неща!", заяви председателят на културната институция в село Брестник Стоянка Павлова.

Освен хората, които се обявиха против изграждането на кризисния център, се появиха и такива, които подкрепят инициативата. "По принцип идеята не е толкова лоша. Но това са опасенията на хората - предимно заради децата ни", поясни Лиляна Катранджиева, жител на Брестник.

Кметът на селото Елена Проданова от своя страна заяви, че би приела решението на гражданите. "Ако всичко е законово и жителите на селото се съгласят да изгради частен кризисен център за нуждаещите се, то аз ще се съобразя с тяхното желание", каза Проданова.

Идеята за първи частен кризисен център е на световния вицешампион по карате Иван Команов и на пловдивския предприемач Димитър Навущанов.

"Идвайки тук, те ще могат да получат през зимните месеци легло, топла завивка, гардероб, топла вода и малко домашен уют", мотивира идеята си пловдивският предприемач.

Георги Титюков, зам.-кметът на Пловдив подкрепя идеята за създаването на частен кризисен център в Брестник.

"Наистина в нашия приют и център за временно настаняване в момента има 35 души настанени. Да се надяваме, че зимата приключва и няма да е много студено. Ако се наложи да настаняваме допълнително, наистина ще срещнем трудности", допълни той.