Затягат противоепидемичните мерки в област Бургас. Част от учениците преминават в онлайн обучение, увеличават болничните легла, преустановяват се масови събития, съобщиха от Областен съвет по здравеопазване, чието заседание се проведе онлайн. 

Мерките ще влязат в сила от 24 януари 2022 г. Повод за заседанието бе усложнената епидемична обстановка в Бургаска област.

Новозаразените в област Бургас са 1361 на 100 000, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

По-строги противоепидемични мерки в Белица

По-строги противоепидемични мерки в Белица

Те ще са в сила поне до 13 февруари

Най-голям процент - 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години. Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева обобщи, че се наблюдава завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите. Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

Предвид съществено нарастване на заболеваемостта в област Бургас членовете на Съвета решиха да се приложат допълнителни противоепидемични мерки за въвеждане в спешен порядък за ограничаване разпространението на заболяването, както и за намаляване на предстоящия натиск върху здравната система:

Увеличават броя на COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Спират плановите операции във Варна от вторник

Спират плановите операции във Варна от вторник

Забраняват и свижданията във всички варненски болници

Преминаването на онлайн обучение за периода от 24 до 28 януари е за учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, с изключение на община Руен.

За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки.

Училищните директори съгласно конкретната обстановка в даденото училище да могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия.

Спират смесване на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение.

Допуска се децата да влизат в молове, кина, ресторанти и др. само в присъствието на родител/настойник.

Спират присъственото обучение във ВУЗ, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за Зелен сертификат.

Спират провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на т.нар. "Зелен сертификат" за присъствие.

Преустановяват провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др.

Ограничават публиката на културни, сценични и други мероприятия - до 50% и представяне на задължителен Зелен сертификат.

Спортни мероприятия да се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието да са със задължителен Зелен сертификат.