От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) обявиха грипна епидемия на територията на област Бургас. От Регионална здравна инспекция /РЗИ/ докладваха, че за последните 7 дни са регистрирани 451 случая на грип при наблюдавано население 20 269 души.

От утре и РЗИ-Шумен обявява грипна епидемия на територията на област Шумен. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия в областта за периода 16 януяри - 18 януари включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Припомняме, че по-рано днес беше обявена грипна епидемия и в Старозагорско. 

Според специалистите най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години.

По данни на РУО на МОН има общо 13,87% отсъстващи ученици или 4900 ученици от общо 35300. Сред учителите отсъстващи са 3,73% или 135 от общо 3700.

В Старозагорско обявиха грипна епидемия

В Старозагорско обявиха грипна епидемия

От 16 до 18 януари се прекратяват учебните занятия в областта

Най висок е процентът на отсъстващите ученици в община Средец - 23,17%, а най- нисък в община Айтос - 9,10 %.

От утре, 15 януари децата в училищата на територията на област Бургас излизат в грипна ваканция до 18 януари. 

Детските градини ще работят с режим на "засилен филтър", като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.

От Министерство на здравеопазването съобщиха и че в област Силистра и предвид трайния ръст се въвеждат предепидемични мерки за овладяване на заболяемостта на територията на областта.

До второ нареждане в област Стара Загора, област Силистра и област Бургас се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.