В Добричка област нараства недоволството заради проект за проучвания и добив на газ. Днес местни хора и фермери излизат на протест, като към обяд се канят да блокират граничния пункт "Кардам", съобщава Нова телевизия.

Протестът е насрочен от 12 часа пред общината в Генерал Тошево, където граждани и членове на Инициативния комитет срещу добива на газ в Добруджа ще изразят своето недоволство.

Фирмата, която иска да получи 35-годишна концесия, за да добива газ от землището на община Генерал Тошево, е "Русгеоком БГ" АД. В момента текат обществените обсъждания по доклада за оценката върху околната среда.

В малките населени места се обяснява на хората какво ще се случва и дали има опасност за тях, като ги "успокоявали", че щели да бъдат използвани най-много два опасни химикала. Хората обаче са недоволни и не искат компанията да започва добив на газ. Те се притесняват от замърсяване на подземните води, които са единственият източник за питейни и битови нужди

В края на седмицата, на 22 октомври, ще се проведе още един протест, при който пътното платно преди ГКПП "Кардам" ще бъде затворено.