В Гоце Делчев протестираха против промените в Закона за социалното осигуряване, насочени против т.нар. френска безработица.

За протеста на граждани се разбира от прессъобщение на групата ДПС без Пеевски, а протестът е бил подкрепен от депутатите Ибраим Зайденов и Ахмед Вранчев.

Протестиращите от района са основно хора, които ходят в Западна Европа на сезонна работа в земеделието. Те упрекват българската държава, че умишлено им бавят процедурата за оформянето на документите от трудовата борсата за социално обезпечаване поради прекратяване на трудовия договор от чуждестранния работодател. Според протестиращите това бавене е умишлено, за да може да се приеме промяната на закона, според който обезщетението вече ще се плаща не по европейските, а според променените български правила.

Според народните представители трябва да се защитят правата на тези трудолюбиви хора. Те смятат и че има дискриминационен елемент в приетите поправки, тъй като този закон не касае София, варна и Пловдив.

Ибраим Зайденов също така призовава президентът Румен Радев да наложи вето върху поправките на закона, които бяха приети миналата седмица.

Окончателно: Сложиха край на "френската безработица" у нас

Окончателно: Сложиха край на "френската безработица" у нас

Парламентът прие на второ четене изменения в Кодекса за социално осигуряване