Ремонтиран преди два месеца и половина второкласен републикански път в района на град Искър в област Плевен отново е за ремонт. Положеният наскоро асфалт се е нагънал и са с образували коловози. В участъка преминават над три хиляди камиона на денонощие, съобщи bTV.

Тази сутрин отсечката беше блокирана заради състоянието й и лошото изпълнение на ремонта.

Вече се извършва и новият ремонт на участъка. "Разбраха, че ще има протест и медии и решиха да замажат положението", коментира Алдин Алиев, един от организаторите на протеста.

"В случая фирмата, сключила договор с АПИ - тя поддържа за определен период републиканската пътна мрежа в област Плевен. Ремонтът на ремонта е за изцяло тяхна сметка. Те ще си понесат всички финансови загуби", обясни шефът на Областното пътно управление в Плевен Йордан Първанов.

Той призна, че е афектиран заради проблема. "Вместо да се съсредоточим в други проблемни участъци, ние правим ремонт на ремонта и се бавим за другите места", заяви той.

В края на работния ден вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че образувалите се коловози по асфалтовата настилка на път II-13 Кнежа - Искър на територията на град Искър са отстранени, като е извършено. От пътната агенция обясняват, че деформациите са причинени от засиления тежкотоварен трафик и високите температури през юли. Второкласният път е един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони над 12 тона заради модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Това е и причината за значителното нарастване на транзитното движение след подновяването през юни строително-монтажните работи за изграждане на участъка Мездра - Лютидол - п. в. "Новачене" на път I-1.

От АПИ посочват още, че през март и април настилката на проблемната отсечка в град Искър е изкърпена като част от подготовката за използването й като обходен маршрут. Изпълнените през пролетта ремонтни дейности от пътноподдържащата фирма са в гаранционен срок и новият ремонт за сметка на фирмата изпълнител.

След отстраняването на образувалите се коловози предстои да бъде положена нова асфалтова настилка. Експерти от Областното пътно управление в Плевен извършват ежедневни обходи на трасетата и при установени проблеми предприемат мерки за отстраняването им.