Още една област в страната обяви грипна епидемия, съобщава БНР. В област Ямбол тя влиза в сила от 30 януари и ще бъде в сила до 5 февруари.

През изминалата седмица в областта е регистрирана заболяемост от 356.08 на 10 000 души при средна за страната 197.08 на 10 000.

Областният щаб по здравеопазване реши учениците да не излизат във ваканция.

В детските градини се въвежда строг сутрешен филтър. Носенето на маски в училище става задължително. Освен това се прекратяват и свижданията в лечебните и социалните заведения.

Областите в която е обявена грипна едпидемия вече са десет на брой. Първата беше Смолян, където бе взето решение срокът и да бъде удължен. В грипна епидемия продължават да бъдат и Габрово, Пловдив и Плевен, Пазарджик, Варна, Бургас и София-област.

По-късно през деня в Област Шумен също обявиха грипна епидемия. Тя ще влезе в сила от 31 януари и ще продължи до 7 февруари, съобщава БНР.

Заболяемостта в областта е 269 на 10 000 души. Въвеждат се и временни противоепидемични мерки. Преустановяват се профилактичните прегледи, плановите имунизации и свижданията в лечебните заведения. В детските градини и училищата се въвежда стриктен филтър на дезинфекция.

И Област Пазарджик влезе в грипна епидемия

И Област Пазарджик влезе в грипна епидемия

Мерките влизат в сила от петък, 26 януари

В същото време от Щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна предложиха децата в Морската столица да преминат на онлайн обучение.

Предстои предложението да бъде одобрено от министерствата на здравеопазването и на образованието. Неприсъственото обучение се отнася за учениците в цялата област.

Според официалните данни заболеваемостта във Варна и областта продължава да расте. Тя е достигнала 214 на 100 хил. души. Най-висока е заболеваемостта при децата до 4 години - 768 на 100 хил. души. Най-ниска e при хората над 65 години, където нивото е 32 на 100 хил. души.

Припомняме, че от утре на онлайн обучение преминават и децата в Пловдив. Вторият срок започва на 6 февруари, като учениците са в междусрочна ваканция от 3 до 5 февруари включително.

Утре влизат в сила и противоепидемичните мерки във Велико Търново. временните Те ще важат до 5 февруари.

В Перник грипната епидемия стартира от 31 януари до 9 февруари

В област Пазарджик също се преустановява и присъственият учебен процес в срок от 31 януари до 5 февруари включително. Децата няма да посещават присъствено учебни и извънкласни занимания и в област Перник.