Сезонът по Шабленското крайбрежие започна само с един единствен спасителен пост. 99% от плажната ивица там е неохраняема, защото няма концесионери, съобщи БНТ.

Има договор за организиране на водно спасяване с варненска фирма, но само за 60 дни. Освен това, държавата плаща единствено и само за водноспасителна дейност.

20% от плажовете на България са съсредоточени в община Шабла. Почти всички обаче са неохраняеми, защото няма желаещи концесионери за тях.

Бреговата ивица е около 40 км, като почти половината е заета от пясъци. 15 км е общата дължина на плажовете, които са картирани като такива, а има отдадени към момента единствено една плажна зона от 150 м или общо 1% от плажовете, които могат да бъдат отдадени, каза кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Широко отвореният бряг крие много опасности, споделил спасител от единствения отдаден на концесия плаж.

По думите му днес морето е доста бурно и може да се види, че флагът е червен, има подводни течения и хората наистина трябва много да внимават.

Често му се случва да се грижи за летовници и от неохраняемата зона.

От два дни чрез Министерството на туризма са осигурени спасители за 5 от неохраняемите плажове в Шабленско за настоящия сезон.