Започва проектирането на обходния път на Павликени, който стои недовършен над 3 десетилетия. АПИ е обявила процедура за избор на проектант, съобщи кметът на града инж. Емануил Манолов, цитиран от "24 часа".

Важно е строителството на обхода да изпревари старта на изградаждането на магистрала "Хемус" в този участък, за да не се наложи тежкия трафик да преминава през града, уточни кметът.

Строителството на 4.6-километровото Околовръстно започва в началото на 80-те години на миналия век. Извършено е отчуждаването на терени за 3.1 км от шосето. По над 2.2 км пък е положена трошено-каменна настилка. След този участък е изграден стоманобетонен мост над жп линията София-Горна Оряховица-Варна. Впоследствие строителството на пътя е преустановено, проектите - изгубени. От няколко години изграждането на обхода става все по-належащо, защото тежки камиони разсипват уличната мрежа. М.г. в Павликени събраха 3500 подписа с искане за довършване на съоръжението.

"Надявам се изградения надлез преди 35 години да се използва и да се установи, че състоянието му е добро, но все пак има и съвременни изисквания. Строителните дейности на обходния път ще бъдат не повече от 7-8 месеца, затова се надявам да изпреварят тези на магистралата", обясни инж. Манолов.

Трасето на аутобана ще преминава в непосредствена близост до Павликени и строителите на мегаобекта ще осигуряват фракция от трите кариери, разположени в селата Вишовград, Хотница и Русаля в южно и югоизточно направление от града. Това означава, че тежките камиони със стотици хиляди тонове ще преминават през самия център, ако не бъде изграден обхода, опасяват се в Павликени.