На 7 септември 2011 г. се навършват 100 години от рождението на Тодор Живков. Това съобщи директорът на Историческия музей в Правец Татяна Борисова.

Бившият държавен глава е роден в Правец на 7 септември 1911г.

За отбелязване на вековния юбилей е създаден Инициативен комитет от съратници, общественици, представители на семейството, съграждани от Правец. Целта е да се отговори на една обществена потребност, да се организира тържествено честване в Правец.

На 7 септември 2011 г. в Правец, в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков в 10:00 ч. ще бъде открита музейна експозиция под надслов „Тодор Живков и светът - отминало настояще", включваща и нови експонати от колекцията подаръци, получавани в качеството му на държавен глава на България от официални гости от страните от цял свят. България е част от Европа и глобалния свят не от днес или вчера и чрез държавния глава отделните правителства показват добро отношение към нашата страна и народ.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 10:00 до 18:00 ч. Гостите на Правец ще могат да видят и новоизградения по решение на ОбС Правец бюст-паметник на Тодор Живков в двора на родната му къща. Бюстът е дарен на Исторически музей - Правец от внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова с цел експониране.

В 16:30 ч. започва тържеството, посветено на 100-годишнината от рождението на държавника и човека Тодор Живков в парковото пространство пред паметника, който беше поставен през 2001 г. по повод 90-годишнината. Автор на скулптурата е проф. Секул Крумов. След официалната част Представителният ансамбъл на Българската армия ще изнесе богата концертна програма.