В Самоков излизат на протест срещу поскъпването на водата, съобщава bTV.

Местните се опасяват от водна криза като тази в Перник. Те вече са подали жалба за увеличението на цената в Административния съд.

Протестиращите обясниха, че от 1,55 лева за кубик от 1 ноември цената на водата е скочила до 2,59 лева. Според тях за район като Самоков, който никога не е бил застрашаван от безводие, това е много.

Жителите на града посочиха, че протестът цели решението да се преразгледа.

"Никой не е излязъл да обясни защо се увеличава водата, какви са мотивите за увеличението. Протестираме и срещу начина, по който то влиза в сила", заяви една от протестиращите.

Перник остава на воден режим до април

Перник остава на воден режим до април

От понеделник градът минава на нов, по-строг режим на водата

Кметът на Самоков Владимир Георгиев също изрази несъгласие с поскъпването на водата. Той посочи, че общината от години заделя от бюджета си за ВиК. Според него е трябвало да се направи обществено обсъждане, така че хората да знаят как са правени инвестициите.

По думи на Георгиев в общината не са били уведомени за поскъпването. Знаехме за общото събрание на асоциацията, на което общинския съвет на Самоков категорично не подкрепи бизнес плана, поясни той.

От своя страна Иван Зашев - главен юрист на областна администрация в София-област, обяви, че решението ще се обжалва. Той бе категоричен, че преди да се вземе такова решение, то трябва да се съгласува с Асоциацията на ВиК и да се направят консултации с потребителите.

От ВиК дружеството в града и от София-област съобщават, че ще присъстват на протеста в 17, 30 часа, за да отговорят на въпросите на гражданите.