Подписаха договор с фирмата-изпълнител на спортна зала "Арена Шумен". Строежът на многофункционалната зала трябва да започне в края на другата седмица, обявиха на брифинг от ръководството на Община Шумен. Амбицията на фирмата изпълнител е да се справи по-бързо от заложеното в договора, което е 354 дни, съобщи Дарик.

Жалба, подадена от ДЗЗД "Шумен спорт" /"Хидрострой" АД и Ателие "Серафимов - архитекти" ООД / срещу решението за избор на изпълнител за строителството на Арена Шумен обаче забави подписване на договора за изпълнение.

От Комисията за защита на конкуренцията не уважиха жалбата. Така се стигна до сключване на договора и започване на работа по изграждането на залата.

През август мг. за построяването на залата бяха гласувани 8 млн. лв. от Министерски съвет, а по-рано същата година бяха отпуснати 500 000 лева за проектиране на модерното съоръжение.

Същевременно в Шумен се очаква и строеж на търговският център със 7 хил.кв.м застроена площ, информира местното издание Шум.бг. Той ще бъде издигнат на терена на бившата маслобойна в Шумен. Инвеститорът има намерение да завърши обекта до края на годината, аяви на пресконференция днес кметът Любомир Христов.

Той не назова името на фирмата, която е купила имота, нито даде подробности какъв точно търговски център ще бъде. "Другата или по-следващата седмица инвеститорът ще дойде в Шумен и ще представи подробно проекта си", каза Христов.

На терена идея да строи мол с 20 хил.кв.м търговска площ имаше базираната в Израел фирма Plaza Centers. Тя купи имота през 2007-ма, но така и не реализира намерението си, заради световната финансова криза. От 3 години теренът бе обявен за продажба.

Шумен е десети по големина в страната с население от 87 924 жители по настоящ адрес към 15 март 2016 г. според ЕСГРАОН (77 709 души според НСИ, 31 декември 2015 г.), според справка в интернет.