Нуждата от създаване на нови туристически атракции и продукти беше коментирана на кръгла маса в областната администрация в Сливен.

В дискусията участваха българската асоциация за алтернативен туризъм, туристически фирми, екологични организации, съобщава БНР.

Целта на дискусията, организирана от бизнес-център Сливен, е на базата на природните дадености да се развият идеи за превръщането на сливенския регион в привлекателна туристическа дестинация.

На форума бе представен проектът "Алтернативни форми на заетост в туризма", осъществяван с подкрепата на Програмата за развитие на ООН и социалното министерство.

Изнесени бяха лекции за новите професии в туризма, както и за туристическата анимация като световна практика, и за туризма като инструмент за инвестиране и възраждане на  българското село.

Представена бе и програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. В тази програма се акцентира върху развитието на туризма при опазване на биоразнообразието и при производство на екологично чисти хранителни продукти.