Информационен форум за разясняване на въпросите, свързани със съвместното ползване на военни съоръжения от българската армия и американските въоръжени сили, бе създаден в Сливен по проект на фондацията "Инициатива за евроатлантическо образование", съобщи БНР.

Форумът има за цел да информира местната власт и населението в близост до полигона "Ново село" по всички въпроси за съвместното ползване на българските военни съоръжения.  

Представители на военното министерство, на Генералния щаб на Българската армия и на американското посолство у нас ще отговарят на въпроси на хората в определени дни на открита в областната управа на Сливен директна телефонна линия.

Първата среща за поставяне на въпроси е насрочена за 18 януари 2007 г. в село Мокрен. Днес в Сливен пресаташето на американското посолство Шели Сивър обяви, че на полигона "Ново село" се очакват ротации на военни части с по 2500 войници, но ако в базата за кратко време се застъпят две групи, броят на американските военни може да достигне 5000 души.
След подписването на допълнителните споразумения първото съвместно учение може да се проведе в късното лято на 2007 г., добави още Сивър.